Alla inlägg under december 2014
Gott och nyttigt julgodis!
- kokosolja
- kakao
- agavesirap
- puffat ris (jag använde smulorna jag sparat från alla riskakepaket)
- ingefära
- kanel
- kryddnejlika
Blanda alla ingredienser utom riset, smaka av så du får den smaken du vill ha. Vänd sedan ner rispuffet, häll allt i en fryspåse, platta till och lägg in i frysen. När chokladen stelnat kan den förvaras i kyl.
Enkel och husmanskostig middag, och dessutom första receptet på länge utan vitlök!
- potatis
- palsternacka
- kålrot
- morötter
- lök
- vatten
- havrematgrädde (till exempel imat)
- dragon
- salt & peppar
Skala och tärna alla rotfrukter. Stek potatisen tills den är halvfärdig, tillsätt sedan resten av grönsakerna. När allt fått stekyta, tillsätt imat och vatten så pytten blir krämig. Krydda med dragon, salt och peppar. Servera med ett stekt ägg och svamp.
En av mina favoriter, funkar både med grön, gul och röd curry! Inte så färgglad, men väldigt god =)
- vitlök
- olja
- currypasta
- äpple
- kokosmjölk
- lökpulver (i brist på vanlig lök)
- kokta kikärtor
- salt & peppar
Pressa vitlöken och stek i olja tillsammans med lite currypasta (här har en också i löken ifall en inte kör med lökpulver). Tärna äpple och lägg i grytan, låt fräsa ett tag. Häll sedan i kokosmjölk och kikärtor, smaka av med lökpulver, salt och peppar, reducera vid behov.
Hirs är som sagt väldigt nyttigt, och då är det värt den extra tid det tar att koka =)
- en del hirs
- fyra delar vatten
- ev en nypa salt
Koka upp hirs och vatten, häll sedan av vattnet så alla bitterämnen försvinner. Tillsätt nytt vatten enligt proportionerna ovan, koka upp och låt koka på svag värme i ca 10 minuter.
Gott snack att göra på resterna av din pumpa!
- pumpakärnor
- olja
- salt eller annan god krydda
Gröp ur pumpakärnorna ur pumpan och skölj noga. Lägg i passande ugnsform, ringla över lite olja och rosta i ugn på 175 grader i ca en halvtimme. Salta och krydda efter behag.
Mysig och krämig soppa för mörka kalla dagar. Av pumpakärnorna som blir över gör jag snacks till kvällen =)
- olja
- currypasta
- lök
- vitlök
- butternut squash
- vatten
- röda linser
- en liten skvätt vitvinsvinäger
- salt & peppar
Hacka lök och vitlök. Skala butternut-pumpan och tärna i ca 1,5 cm stora bitar. Häll olja i en stor kastull och klicka i lite currypasta. När pastan blandats ut med oljan, häll i löken och vitlöken och fräs i någon minut. Tillsätt sedan pumpatärningarna och stek i ytterligare fem minuter. Häll i vattnet och linserna, koka tills linserna och pumpan är mjuk. Soppan kan behöva reduceras lite på slutet för att bli lite extra krämig, smaka sen av med vinäger, salt och peppar.
Alla kålväxter innehåller mycket vitaminer och antioxidanter, och är väldigt bra i endokosten =)
- rödkål
- äpple
- lök
- olja
- vatten
- timjan
- dragon
- salt & peppar
Fräs strimlad rödkål, lök och äpple i lite olja. Häll över vatten (gärna förkokat i vattenkokare så spar du energi!) och låt koka på halvsvag värme i en kvart. Smaka av med timjan, dragon, salt och peppar.
Gott till både lättare lunch och efterrätt!
- 2 dl bovetemjöl
- 1/2 dl potatismjöl
- salt
- 4 dl havremjölk
- vatten
- 3 ägg
- matolja
Blanda mjölen med salt. Häll i lite av havremjölken i taget och rör om, så blir det inte klumpar i smeten. Häll i vattnet, äggen och en skvätt olja, vispa upp ordentligt. Låt svälla i en halvtimme, rör om och stek sen i lite olja på medelhög värme.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
7 | |||
8 | 9 |
10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
|||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
|||
22 | 23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 | |||
29 | 30 |
31 |
|||||||
|