Alla inlägg under december 2014

Av Jennie - 18 december 2014 13:14

Jag gjorde maränger idag och fick lite extra äggulor. Det blev en supergod (och superfin!) omelett.

- 1 ägg
- 2 äggulor
- 1 dl cashewnötsmjölk
- salt

Vispa upp äggen och tillsätt mjölken och lite salt. Stek på mellanhög värme.

Av Jennie - 17 december 2014 21:35

Hemmagjord majonnäs är inte så svårt att göra, se bara till att oljan och äggen har samma temperatur, dvs lägg oljan i kylen eller ställ fram äggen i god tid innan. Det går att göra majonnäsen för hand med vanlig visp, men det är jobbigt mycket vispande, så det är smidigast med en bakmaskin som sköter vispandet. Detta recept ger ca 1,5 dl majonnäs, vilket kan vara ganska lagom med tanke på att den bara håller 4-5 dagar i kylskåp. Majonnäs är gott på macka, till sallad eller som bas för aioli.

- 1 äggula
- 1/2 tsk vinäger
- 1/2 tsk pressad citron
- 1/2 tsk senap (se nedan)
- 1 1/2 dl rapsolja
- 1 krm salt
- 1 krm peppar

Vispa samman alla ingredienser utom rapsoljan. Vispa sedan i lite olja i taget tills majonnäsen blir tjock och ljus. Det är viktigt att inte ta för mycket olja på en gång, då kan det lätt skära sig.


Senap

För senap till majonnäs tar jag en del senapspulver, en del vatten och smakar av med lite honung.

Av Jennie - 17 december 2014 21:25

Fräsha och saftiga biffar som passar bra om du inte har tillgång till filéer. Personligen tycker jag de blir lite godare med riktiga ägg, men annars kan det vara en idé att mala linfröna innan, så märks de inte lika mycket i biffarna.

- lax (skinnad och benad)
- ägg eller äggsubstitut av linfrö
- lime
- salt & peppar

Mixa alla ingredienser. Klicka ut i stekpanna och stek på medelhög värme. Ät och njut!

Av Jennie - 17 december 2014 11:04

Att torka frukt är jättegott och jätteenkelt. Funkar för de flesta frukter, men torktiden kan variera lite. Inatt torkades banan och ananas =)

- färsk frukt

Skiva/tärna frukten i max 1 cm tjocka bitar. Sätt in i ugn på 60-80 grader med en liten öppning på ugnsluckan och låt torka 8-12 timmar.

Av Jennie - 16 december 2014 19:59

Ikväll gjorde jag en ny version av pannkakor, det är i grunden de bananpannkakorna jag lagt upp tidigare, fast med lite extra tillsatser. Jag tror ni fattar poängen, det går att mixtra mycket med det här, så det här är den sista versionen jag lägger upp, sen får ni låta er egen fantasi flöda!

- en banan
- två ägg
- blåbär
- kakao
- kokosflingor
- cashewnötsmjölk

Mixa alla ingredienser och stek små plättar på medelvärme.

Av Jennie - 15 december 2014 22:21

Lite annorlunda från den klassiska linsgrytan. Personligen är jag väldigt förtjust i selleri, så jag tycker att den här versionen är lite bättre. Med genomstekt vitlök får den en ny dimension av sötma också =)

- olja
- vitlöksklyftor
- grönkålsstjälkar (som blir över efter att du gjort grönkålschips)
- stjälkselleri
- kokosgrädde (jag hade lite över, egentligen är det inte nödvändigt)
- krossade tomater
- vatten
- röda linser
- dill
- salt & peppar

Skala vitlöken och hacka grönkålen och sellerin. Fräs hela vitlöksklyftor tillsammans med grönsakerna tills vitlöken blivit mjuk och fått färg. Häll över kokosgrädde och krossade tomater, fyll ut med linser och lite extra vatten. Koka upp och låt koka på svag värme tills linserna är mjuka. Smaka av med dill, salt och peppar.

Av Jennie - 15 december 2014 07:41

Tyvärr blev det ingen bild på detta, men den var färggrann och fin! Och god såklart =)

- laxfilé (eko/fiskad)
- olja
- ingefära
- paprika
- vattenkastanjer
- bambuskott
- röd currypasta
- kokosmjölk
- citron
- salt & peppar

Lägg in laxfiléerna i ugnen på 175 grader. Hacka och fräs ingefära, paprika, vattenkastanjer och bambuskott i lite olja tillsammans med currypastan. Häll över kokosmjölk och låt koka upp. Reducera såsen litegrann, smaka sen av med salt, peppar, citronsaft och citronskal.

Ovido - Quiz & Flashcards