Senaste inläggen

Av Jennie - 7 april 2015 21:39

I fredags blev jag bjuden på en mycket smakrik och fräsch middag =)


Bönsallad

- rödlök

- kokta kidney-, borlotti- och cannellinibönor

- champinjoner

- röd paprika

- cashewnötter

- lite olivolja

- massor med dragon

- lagom mycket timjan

- salt

 

Hacka lök, champinjoner och paprika och blanda med resten av ingredienserna i en skål.


Rårakor

- potatis

- rapsolja


Riv potatisen och stek till små rårakor i oljan

.


Servera sallad och rårakor tillsammans med lite skivat äpple. Bönsalladen går också bra att steka tillsammans med riven potatis ifall en inte är sugen på att äta den rå =)

Av Jennie - 1 april 2015 21:43

Bakade till ett möte ikväll, en liten extra utmaning då även nötter, kokosolja och stenfrukt (till exempel dadlar) finns med på allergilistan. Men utmaning är ett fornnordiskt ord som betyder kul, och det är inte lätt men det är svårt! Resultatet blev en mycket uppskattad cheesycake, och här kommer receptet till dig Henke =) Obs! Tänk på att blötlägga bovetet ca 8 h i förväg!

Botten
- 1 dl solrosfrön
- 1,5 dl sesamfrön
- 1 dl russin
- solrosolja

Mixa frön och russin i en matberedare. Blanda med olja tills det blir en massa som nätt och jämnt håller ihop när en trycker ihop den. Lägg i en springform (med löstagbar kant) och tryck ut till en tunn botten.

Hallonmassa
- 1,5 dl torkat bovete
- 4 dl frysta hallon

Blötlägg bovetet i ca 8 h. Mixa med hallonen och låt stå i ca 10 minuter. Rör om och bred sedan ut ovanpå bottnen. Ställ in hela formen i frysen.

Kryddig chokladsås
- vatten
- kakao
- honung/agavesirap
- några korn salt
- kardemumma
- kanel

Hä i kakao i en kastrull. Fyll på med lite vatten i taget och vispa upp så det blir en krämig smet. Söta efter behag och krydda med salt, kardemumma och kanel. Värm eventuellt på spisen så att allt smälter ihop, kan behövas om du sötar med lite fastare honung.

Häll lite chokladsås på kakan för garnering, resten serveras till.

Av Jennie - 31 mars 2015 23:47

God middag i kålens tecken! Vitkålstagliatellen kan med fördel ersätta pasta i många andra rätter, fick tipsat från Anna som ska ha cred för receptet =)

Vitkålstagliatelle

- vitkål
- olja
- salt & peppar

Strimla vitkålen och lägg i ugnsform. Häll över olja och blanda runt, grädda i ugn på 200 grader tills vitkålen fått färg, rör om då och då. Smaka av med salt och peppar.

Fänkål- och svampröra

- fänkål
- champinjoner
- olja
- vitlök
- salt & peppar

Hacka kål, lök och svamp och fräs i lite olja. Krydda efter behag.

Av Jennie - 30 mars 2015 21:33

Åt en riktigt god middag i lördags, med fänkål och citrongräs som huvudnummer.

Linsröra

- gröna linser
- röd quinoa
- citrongräs
- kokosmjölk
- salt & peppar

Koka linser och quinoa. Hacka citrongräs fint. Häll eventuellt av lite vatten från linsblandningen och tillsätt kokosmjölk och citrongräs, koka upp. Smaka av med salt och peppar.

Ugnsrostade grönsaker

- fänkål
- rödbetor
- morötter
- champinjoner
- olja
- salt & peppar

Hacka grönsaker och svamp. Lägg i ugnsform och ringla över lite olja. Grädda i ugn på 225 grader tills grönsakerna fått färg. Salta och peppra efter behag.

Av Jennie - 26 mars 2015 13:31

Middag i pestons tecken som blev riktigt god och smakrik!

Biffar

- 400g kikärtor
- 400g kidneybönor
- 400g svarta bönor
- 400g vita bönor
- 1/2-1 dl grön pesto
- majsstärkelse
- eventuellt ägg
- salt & vitpeppar

Koka ärtor och bönor tills de är mjuka. Mixa med stavmixer och blanda tillsammans med övriga ingredienser. Forma till biffar och stek på lite lägre värme.

Sås

- 2,5 dl havre-fraiche
- 1-2 msk röd pesto
- 1-2 msk oregano
- 1 msk basilika
- saft från en liten lime
- salt & vitpeppar

Blanda alla ingredienser, smaka av med kryddorna.

Av Jennie - 22 mars 2015 22:23

Även dagens middag blev inspirerad av ett recept på Green kitchen stories =)

http://www.greenkitchenstories.com/carrot-tomato-coconut-soup/

Av Jennie - 21 mars 2015 17:01

Gott med belugalinser, tomat och kokosmjölk!

- gul lök
- rödkål
- vitkål
- morot
- en del kokosmjölk
- en del krossad tomat
- belugalinser
- svart quinoa
- basilika
- salt & peppar

Koka linser och quinoa. Hacka grönsakerna och fräs i stekpanna i lite olja. Tillsätt kokosmjölken och tomaten och koka upp. Vänd i quinoa och linser, smaka av med basilika, salt och peppar.

Av Jennie - 20 mars 2015 21:21

Idag stod varmrökt lax på menyn!
Eftersom varken laxen eller klyftpotatisen behöver någon vidare presentation kommer här receptet på såsen:

- havrefraiche
- lime
- dill

Enkelt, men å så gott! =)

Ovido - Quiz & Flashcards