Senaste inläggen

Av Jennie - 1 januari 2015 21:54

När du poppar popcorn, använd kokosolja i kastrullen, det blir jättegoda popcorn och är bra som variation =)

Av Jennie - 1 januari 2015 18:56

Att äta efter säsong är bra för miljön, men det är även bra för dig! Att äta säsongsbaserat är ofta billigare och hjälper dig att äta varierat över året. Jag håller mig inte strikt efter mina säsongskort, men försöker att köpa några saker och då helst något jag inte testat innan.


Jag kommer under det närmsta året lägga upp månadens säsongsgrönsaker, -frukt och -fisk!


Källa: Lantbrukarnas Riksförbund

Av Jennie - 1 januari 2015 18:32

Detta recept innhåller både kyckling och fetaost - något som jag vanligtvis inte brukar äta. Det är för endokosten okej att äta ekologisk/majsuppfödd kyckling, och ost på får- och getmjölk är även det okej, så jag gjorde ett undantag ikväll =) Cred till David för såsen!

Kycklingnuggets
- 1 kg kycklingfärs
- 1 paket fetaost
- 2 msk fiberhusk
- 4 ägg
- mandelmjöl
- torkad trattkantarell
- salt & peppar

Blanda färsen med smulad fetaost, fiberhusk och äggvitor. Tillsätt 1/2-1 dl mandelmjöl, beroende på vilken konsistens du vill ha på smeten. Blanda mandelmjöl, krossade kantareller och salt och peppar till panering. Forma smeten till små nuggets och doppa i äggula och panering, stek på medelhög värme.

Honey-curry-lemon-sauce
- 2,5 dl (havre)fraiche
- 1/2 tsk currypasta
- citron
- 1 msk honung
- salt

Blanda alla ingredienser, smaka av med salt och citron.

Av Jennie - 29 december 2014 21:51

Gjorde frallor häromdagen efter detta recept, blev mycket goda! =)

http://www.greenkitchenstories.com/gluten-free-buns/

Jag kryddade med kardemumma och kryddnejlika, och istället för de blå fröna krossade jag lite solrosfrön och pumpakärnor ovanpå bullarna. Jag hade inte rätt mjölsorter hemma, så jag använde bovete-, majs- och havremjöl.

En fördel med dessa är att de inte blir så torra som glutenfritt bröd annars kan bli, så det är inget måste att frysa in direkt efter bakningen.

Av Jennie - 28 december 2014 00:53

Goda mumsbitar som funkar bra när en är sugen på något litet men gott! Det går även att utesluta ägget för att slippa baka dem i ugn, men då måste oljemängden anpassas och de bör också i så fall serveras kylda =)

- 1 dl russin
- 150 g hasselnötter
- 2 msk kokosolja
- 1/2 dl kokosflingor
- 2 msk solroskärnor
- 2 msk pumpafrön
- 1/2 dl kakao
- 1 ägg
- några korn salt
- rapsolja till önskad konsistens

Mixa hälften av nötterna i en matberedare. Tillsätt övriga ingredienser och mixa lite till. Rulla till små kulor och lägg i knäckformar. Tillaga i ugn på 175 grader i 10-15 minuter.

Är du van vid sötad mat kan det vara bra att smaka av smeten och tillsätta honung om det inte är tillräckligt sött. Smaklökarna anpassar sig efter det en brukar äta, så drar du ner på sockret kommer du till slut behöva mindre socker för att det ska smaka lika gott =)

Av Jennie - 22 december 2014 20:23

Enkel och välsmakande gryta =)

- kikärtor
- kokosmjölk
- senap (enligt recept på senapspulverpaketet)
- citron
- grön currypasta
- dragon
- salt & peppar

Lägg kikärtorna i en kastrull tillsammans med kokosmjölken. Blanda i senap, citron och currypasta. Koka upp och låt koka tills kikärtorna är klara. Lägg i dragon och smaka av med salt och peppar.

Av Jennie - 22 december 2014 20:19

Tack Ingrid för denna efterrätt! Påminner om äppelpaj men är betydligt enklare att göra.

- äpple
- honung
- havregryn
- kanel

Skiva äpple. Hetta upp stekpannan och lägg i äpplena. Fräs en stund. Lägg sen i honung och låt den smälta, blanda runt med äpplena. Tillsätt havregryn och kanel, rör runt tills havren får en fin konsistens.

Av Jennie - 22 december 2014 12:58

Detta går att göra med de flesta nötter. Receptet skiljer sig något från nutellan, men bygger på samma princip, dock är denna lättare att förvara i kylskåp eftersom rapsoljan inte stelnar såsom kokosoljan gör.

- mandel
- rapsolja
- honung
- vatten
- vaniljpulver
- eventuellt lite kakao

Mixa mandeln fint. Blanda med övriga ingredienser. Smeten ska vara ganska kladdig, den stelnar mer när mandeln sugit åt sig av vätskan.

Ovido - Quiz & Flashcards