Senaste inläggen
Mysig och krämig soppa för mörka kalla dagar. Av pumpakärnorna som blir över gör jag snacks till kvällen =)
- olja
- currypasta
- lök
- vitlök
- butternut squash
- vatten
- röda linser
- en liten skvätt vitvinsvinäger
- salt & peppar
Hacka lök och vitlök. Skala butternut-pumpan och tärna i ca 1,5 cm stora bitar. Häll olja i en stor kastull och klicka i lite currypasta. När pastan blandats ut med oljan, häll i löken och vitlöken och fräs i någon minut. Tillsätt sedan pumpatärningarna och stek i ytterligare fem minuter. Häll i vattnet och linserna, koka tills linserna och pumpan är mjuk. Soppan kan behöva reduceras lite på slutet för att bli lite extra krämig, smaka sen av med vinäger, salt och peppar.
Alla kålväxter innehåller mycket vitaminer och antioxidanter, och är väldigt bra i endokosten =)
- rödkål
- äpple
- lök
- olja
- vatten
- timjan
- dragon
- salt & peppar
Fräs strimlad rödkål, lök och äpple i lite olja. Häll över vatten (gärna förkokat i vattenkokare så spar du energi!) och låt koka på halvsvag värme i en kvart. Smaka av med timjan, dragon, salt och peppar.
Gott till både lättare lunch och efterrätt!
- 2 dl bovetemjöl
- 1/2 dl potatismjöl
- salt
- 4 dl havremjölk
- vatten
- 3 ägg
- matolja
Blanda mjölen med salt. Häll i lite av havremjölken i taget och rör om, så blir det inte klumpar i smeten. Häll i vattnet, äggen och en skvätt olja, vispa upp ordentligt. Låt svälla i en halvtimme, rör om och stek sen i lite olja på medelhög värme.
Tack till Hanna och Madde som gett mig recept på linsbiffar (trots att det ikväll skiljer sig lite från originalet).
Linsbiffar
- gröna linser
- lök
- vitlök
- ägg
- bovetemjöl
- paprikapulver
- spiskummin
- salt & peppar
Koka linserna (har du blötlagt de innan kortas koktiden). Mixa hälften av linserna tillsammans med övriga ingredienser. Rör i resten av linserna och stek på medelhög värme.
Rödkålssallad
- rödkål
- olja
- örtsalt
- dill
- dragon
Hacka och blanda!
Jag tycker det känns lite extra lyxigt med hemmagjord nutella, och det är dessutom jättegott! Kan vara lite knepig att få till en smidig smet, men smaken är det inget fel på!
- hasselnötter
- kokosolja
- rapsolja
- agavesirap
- kakao
Mixa nötterna riktigt fint, tillsätt resten av ingredienserna och blanda. Jag brukar förvara burken i kylen, men det håller säkert ett tag i rumstemperatur också =)
Smakrik och färggrann gryta som inte kräver så mycker extra krydda.
- paprikor av valfri färg
- lök
- vitlök
- vatten
- imat (havregrädde)
- röda linser
- tomat
- salt & peppar
Hacka lök, vitlök och paprika och fräs i stekgryta. Häll i vatten, imat och röda linser, koka upp. Klyfta tomaterna och lägg i grytan när linserna nästan är klara. Smaka av med salt och peppar.
Ett snabbare och smidigare alternativ till frukostgröten =)
- banan
- äpple
- färsk bladspenat
- cashewmjölk
- havregryn
Mixa!
Återigen en av min sambos favoriter, dessutom väldigt enkelt att göra trots att det tar lite tid i ugnen.
- solrosfrön
- pumpakärnor
- linfrön
- majsmjöl
- grovhackad mandel
- vatten
- flingsalt
Koka upp vattnet. Blanda alla torra ingredienser utom saltet i en bunke och häll sedan i det varma vattnet. Blanda ordentligt och låt stå i ca 40 minuter, rör om då och då. Tryck ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Strö över flingsaltet och tryck ner det lite i smeten så att det fastnar. Grädda i ugn på 125 grader i ca en timme, sänk sedan värmen till 70-80 grader, lämna ugnsluckan lite öppen och torka knäcket. Ta ut efter ca en och en halv timme.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
|||
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
|||
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
|||
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
|||
30 |
31 |
||||||||
|