Senaste inläggen
Jättegod middag där både saffran och fisk ger lite julkänsla =)
Fisken
- makrill
- vitlök
- paprikapulver (1 tsk per vitlöksklyfta)
- salt & peppar
Skala vitlöken och krossa den i mortel. Tillsätt paprikapulvret och mortla till en mjuk pasta. Bred på den skinnfria sidan av fisken, salta och peppra. Vänd filéerna med skinnsidan uppåt på plåt med bakplåtspapper och tillaga i ugn på 200 grader i 8-10 minuter.
Vinägretten
- 1 tsk senap (hemmagjord enligt beskrivning på senapspulverpaketet)
- 2 tsk vinäger
- 0,5 g saffran (malen)
- 1,5 dl olja
- salt & peppar
Blanda alla ingredienser i en skål. Låt stå och dra till servering.
Ikväll åt vi röd quinoa till maten. Receptet är en förenklad version av Gordon Ramsays recept som du hittar här:
http://www.epicurious.com/recipes/food/views/Roasted-Mackerel-with-Garlic-and-Paprika-51161600
Att slänga mat är alltid synd - därför gjorde jag kakor på det jag silade bort från glöggen!
- glöggrester (blåbär, russin, kryddor osv)
- havregryn
- bakpulver eller bikarbonat
- eventuellt lite vatten
Blanda och ta bort de stora kryddbitarna om det behövs. Klicka ut på plåt och grädda i ugn på 175 grader i 10 min. Sätt sedan ner ugnen till 100 grader och torka med ugnsluckan lite öppen i 2-3 timmar.
Då varken vin- eller saftglögg passar in i endokosten är det bra att det går att göra egen! Här är en blåbärsglögg som värmer gott =)
- vatten
- blåbär
- kanel
- russin
- ingefära
- kardemumma
- nejlika
- honung (eko) eller agavesirap
Lägg vatten, blåbär och russin i en kastrull och koka upp. Låt småkoka i 10-20 minuter, smaka av med kryddor och sötning. Används hela kryddor, vilket kanske känns lite juligare, lägger du i dem redan i början. Låt gärna glöggen stå och dra i någon dag innan den silas och buteljeras.
Jag gjorde maränger idag och fick lite extra äggulor. Det blev en supergod (och superfin!) omelett.
- 1 ägg
- 2 äggulor
- 1 dl cashewnötsmjölk
- salt
Vispa upp äggen och tillsätt mjölken och lite salt. Stek på mellanhög värme.
Hemmagjord majonnäs är inte så svårt att göra, se bara till att oljan och äggen har samma temperatur, dvs lägg oljan i kylen eller ställ fram äggen i god tid innan. Det går att göra majonnäsen för hand med vanlig visp, men det är jobbigt mycket vispande, så det är smidigast med en bakmaskin som sköter vispandet. Detta recept ger ca 1,5 dl majonnäs, vilket kan vara ganska lagom med tanke på att den bara håller 4-5 dagar i kylskåp. Majonnäs är gott på macka, till sallad eller som bas för aioli.
- 1 äggula
- 1/2 tsk vinäger
- 1/2 tsk pressad citron
- 1/2 tsk senap (se nedan)
- 1 1/2 dl rapsolja
- 1 krm salt
- 1 krm peppar
Vispa samman alla ingredienser utom rapsoljan. Vispa sedan i lite olja i taget tills majonnäsen blir tjock och ljus. Det är viktigt att inte ta för mycket olja på en gång, då kan det lätt skära sig.
Senap
För senap till majonnäs tar jag en del senapspulver, en del vatten och smakar av med lite honung.
Fräsha och saftiga biffar som passar bra om du inte har tillgång till filéer. Personligen tycker jag de blir lite godare med riktiga ägg, men annars kan det vara en idé att mala linfröna innan, så märks de inte lika mycket i biffarna.
- lax (skinnad och benad)
- ägg eller äggsubstitut av linfrö
- lime
- salt & peppar
Mixa alla ingredienser. Klicka ut i stekpanna och stek på medelhög värme. Ät och njut!
Att torka frukt är jättegott och jätteenkelt. Funkar för de flesta frukter, men torktiden kan variera lite. Inatt torkades banan och ananas =)
- färsk frukt
Skiva/tärna frukten i max 1 cm tjocka bitar. Sätt in i ugn på 60-80 grader med en liten öppning på ugnsluckan och låt torka 8-12 timmar.
Ikväll gjorde jag en ny version av pannkakor, det är i grunden de bananpannkakorna jag lagt upp tidigare, fast med lite extra tillsatser. Jag tror ni fattar poängen, det går att mixtra mycket med det här, så det här är den sista versionen jag lägger upp, sen får ni låta er egen fantasi flöda!
- en banan
- två ägg
- blåbär
- kakao
- kokosflingor
- cashewnötsmjölk
Mixa alla ingredienser och stek små plättar på medelvärme.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
|||
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
|||
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
|||
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
|||
30 |
31 |
||||||||
|