Alla inlägg under januari 2015
Detta är bland de saftigaste bröden jag bakat! Är lite osäker på hur mycket vatten jag använde, så där måste kanske tillsättas lite extra beroende på degens konsistens. Degen ska vara ganska kladdig och brödform är nog ett måste. Brödet gräddas länge, men eftersom det bakas på bikarbonat tjänar det in lite tid på jäsning. OBS! Brödet är bäst att äta när det fått stå en dag.
- 2 msk fiberhusk
- 1 msk linfrön
- 1/2 msk bikarbonat
- 1 tsk salt
- 50 g mjölkfritt margarin
- minst 4 dl vatten
- ca 1 dl olivolja
- 4 dl havremjöl
- 1 dl havregryn
- 3 dl mandelmjöl
- 1-2 dl bovetemjöl
Sätt ugnen på 175 grader. Smält margarinet i en kastrull och blanda samtidigt fiberhusk, linfrö, bikarbonat och salt i en bunke. När margarinet är smält, tillsätt vatten och värm till lite varmare än fingervarmt. Häll margarinblandningen i bunken med torra ingredienser, tillsätt olivoljan och rör om tills blandningen fått en geléartad konsistens. Tillsätt mjöl och blanda till en kletig deg. Lägg över i brödform och grädda i ugn 60-90 minuter.
Kvällens middag såg kanske inte mycket ut för världen, men den smakade bra =)
- gröna linser
- bovete
- mathavre
- lök
- vitlök
- havregrädde
- dragon
- paprikapulver
- salt & peppar
Koka linserna, bovetet och havren. Hacka lök och vitlök, stek i olja på medelhög värme. Häll av kokvattnet från linser mm och fräs blandningen tillsammans med löken. Häll över havregrädden, krydda med dragon, paprikapulver, salt och peppar.
När du poppar popcorn, använd kokosolja i kastrullen, det blir jättegoda popcorn och är bra som variation =)
Att äta efter säsong är bra för miljön, men det är även bra för dig! Att äta säsongsbaserat är ofta billigare och hjälper dig att äta varierat över året. Jag håller mig inte strikt efter mina säsongskort, men försöker att köpa några saker och då helst något jag inte testat innan.
Jag kommer under det närmsta året lägga upp månadens säsongsgrönsaker, -frukt och -fisk!
Källa: Lantbrukarnas Riksförbund
Detta recept innhåller både kyckling och fetaost - något som jag vanligtvis inte brukar äta. Det är för endokosten okej att äta ekologisk/majsuppfödd kyckling, och ost på får- och getmjölk är även det okej, så jag gjorde ett undantag ikväll =) Cred till David för såsen!
Kycklingnuggets
- 1 kg kycklingfärs
- 1 paket fetaost
- 2 msk fiberhusk
- 4 ägg
- mandelmjöl
- torkad trattkantarell
- salt & peppar
Blanda färsen med smulad fetaost, fiberhusk och äggvitor. Tillsätt 1/2-1 dl mandelmjöl, beroende på vilken konsistens du vill ha på smeten. Blanda mandelmjöl, krossade kantareller och salt och peppar till panering. Forma smeten till små nuggets och doppa i äggula och panering, stek på medelhög värme.
Honey-curry-lemon-sauce
- 2,5 dl (havre)fraiche
- 1/2 tsk currypasta
- citron
- 1 msk honung
- salt
Blanda alla ingredienser, smaka av med salt och citron.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 | 4 |
||||||
5 |
6 | 7 |
8 |
9 | 10 | 11 | |||
12 |
13 |
14 | 15 | 16 |
17 | 18 |
|||
19 |
20 | 21 |
22 | 23 | 24 |
25 |
|||
26 | 27 |
28 | 29 |
30 |
31 |
||||
|