Vad bör en undvika att äta om en lider av endometrios? Och kanske ännu viktigare - vad går bra att äta?
Jag är ingen expert på området, jag kan endast det jag lyckats googla mig till, samt det jag vet fungerar för mig. Jag tror det finns lika många versioner av endokosten som det finns kvinnor med endometrios. Här är min tolkning på kosten, och vad jag har valt att undvika och vad jag försöker äta mycket av.
Vi börjar med alla No-No's (jag tycker om att spara det bästa till sist). Jag äter inte:
- Kött, med undantag av fiskad fisk.
- Soja, även sojalecitin och sojaprotein.
- Gluten och vete. Vissa glutenfria produkter innehåller veteprotein eller glutenfritt vete, de undviker jag också.
- Mjölkprodukter.
- Alkohol.
- Koffein.
- Socker. Jag äter ekologisk (svensk) honung, agavesirap och ren lönnsirap.
- Friterad mat.
- Kolsyrad dryck.
Så här tänker jag om mer tveksamma ingredienser:
- Ägg: beroende på varifrån informationen tas, är ägg okej eller inte. Jag har valt att äta ekologiska ägg, men jag försöker att inte äta det för ofta. Det blir ändå ett par gånger i veckan, men oftast då i mat eller bak, jag försöker undvika frukostägg varje morgon.
- Get- och fårmjölk: är bättre än komjölk, men inte superbra. Därför äter jag tex fetaost på get- och fårmjölk när jag vill lyxa till det lite extra, ungefär en gång i månaden. Läs dock på förpackningen, viss fetaost innehåller komjölk.
- Viltkött: har jag ganska sällan tillgång till, så eftersom det inte blir alltför ofta äter jag när det bjuds =) Hittills har jag inte känt av att det är jobbigt att äta kött någon gång ibland, men det beror säkert på hur känslig en är, och kanske också hur länge sen det var en slutade med kött.
- Kyckling: ska gå att äta, men ska då vara ekologisk och majsodlad för att vara helt okej, och det har jag hittills inte lyckats hitta. Det finns dessutom ingen garanti för att majsen är GMO-fri eftersom det inte finns något krav på att märka andrahands-GMO-produkter. Här har jag valt att inte chansa, mest för att jag faktiskt inte saknar just kyckling nåt särskilt, så jag äter i princip ingen kyckling alls.
- Spår av... : de produkter som kan innehålla spår av [något jag annars inte äter] äter jag ändå. Jag har inte märkt att det påverkar mig någonting.
Jag försöker äta mer av:
- Gröna grönsaker
- Röda/lila/blå bär
- Frön, kärnor och nötter
- Havre
- Bönor, linser och ärter
- Lök
- Vitlök
- Frukt
Hoppas det här är till någon hjälp! Kommentera gärna om ni har någon annan syn på kosten, eller tips på hur en kan tänka =)